Is IT hetzelfde als ICT?

De termen IT en ICT worden heel vaak door elkaar gebruikt. Toch hebben ze een verschillende betekenis. In dit artikel willen we duidelijk het verschil uitleggen, zodat je voortaan de goede term op het juiste moment kunt gebruiken.

Wat is IT?

IT staat voor Information Technologie. Dit verwijst naar een volledig informatie domein en omvat hardware, software, randapparatuur en netwerken. Telefonie, radio, televisie en andere vormen van gegevensoverdracht is hier apart van gehouden. In de IT-wereld zijn er ook weer specialisaties zoals software engineering.

Wat valt er onder ICT?

ICT staat voor Information Communication Technology. In principe is dit een aparte tak van IT, die zich bezighoudt met digitale apparaten die gericht zijn om te communiceren/te communiceren met digitale informatie. Onder ICT vallen dus ook radio, telefonie en andere media. ICT kwam vooral op in de jaren 90, toen ook de technologie steeds verder kwam met verschillende mediakanalen. Een steeds breder publiek had toegang tot telecommunicatie waardoor de grenzen tussen computer en telefonie steeds vager werden. Om dit specifieke deel in de IT te kunnen benoemen, werd de term ICT in het leven geroepen.

Verschillen tussen IT en ICT

Eigenlijk is IT dus een overkoepelende term, waarvan ICT een specialisatie is in communicatiemiddelen. De onderdelen van ICT, zijn ook onderdeel van IT. Maar niet alle onderdelen van IT worden bij ICT gedenkt. In principe zal niemand het je kwalijk nemen als je een andere term gebruikt, maar vooral in de academische professionele branche is het belangrijk dit op orde te hebben, zodat iedereen over dezelfde dingen praat. Ook zal de term ICT zich blijven ontwikkelen, gezien er nog altijd verschillende communicatiemiddelen zullen ontwikkelen.

Een baan vinden in deze branche

Ook bij het zoeken van een baan in deze technische branche, kan het soms erg verwarrend zijn waar je precies naar moet zoeken, omdat elk bedrijf de termen weer anders lijkt te gebruiken. Het is dus belangrijk om de ICT-vacatures en/of IT-vacatures goed door te lezen en te begrijpen wat het bedrijf precies van je verwacht. Als je dan eenmaal die ideale baan hebt gevonden en ook gekregen, zet dan niet meteen je handtekening onder het contract. Lees altijd, maar dan ook altijd goed het contract en de voorwaarden door zodat je goed beslagen ten ijs komt. En let op, ook digitaal een handtekening zetten is in veel gevallen rechtsgeldig. Let dus op dat je contracten die je (online) ondertekent eerst heel goed doorleest.