Data security: de noodzaak van data online beveiligen

Bedrijven zijn zich altijd wel bewust van het belang van een goede data security, maar sinds de invoering van de AVG wetgeving is het zelfs noodzakelijk om flinke boetes te voorkomen. Cybercriminelen worden steeds vindingrijker en de vereisten waaraan een adequate beveiliging moet voldoen veranderen continu. Als bedrijf wil je er uiteraard zorg voor dragen dat je bedrijfsdata ook binnen het bedrijf blijft, met name vertrouwelijke documenten. Lees in deze blog waarom data security vooral nu zo belangrijk is en hoe je data kunt beveiligen.

Een goede data security om datalekken en hacks te voorkomen

Je hoort en ziet het tegenwoordig steeds meer in het nieuws: datalekken of cyberaanvallen bij gerenommeerde bedrijven. In het geval van datalekken of andere AVG overtredingen riskeren bedrijven hoge boetes van de Autoriteit Persoonsgegevens. Dit kan zelfs oplopen tot maximaal 20 miljoen euro of 4% van de wereldwijde jaaromzet. Maar ook bij bijvoorbeeld ransomware kunnen bedrijven worden gechanteerd om hoge bedragen te betalen om weer toegang tot hun eigen data te krijgen. Data security is dus essentieel om datalekken en cyberaanvallen en dus het betalen van hoge bedragen te voorkomen. Helaas kun je nooit een 100% garantie geven dat elke cyberaanval kan worden geblokkeerd, maar met een sterke beveiliging kun je het voor eventuele cybercriminelen erg moeilijk en misschien zelfs onmogelijk maken om je site te hacken.

Manieren om data te beveiligen

Het begint allemaal uiteraard met awareness in de bedrijfscultuur: menselijke fouten zijn snel gemaakt. En het zijn ook juist de medewerkers in een bedrijf die werken met bedrijfsdata. Zij moeten zich dus bewust zijn van alle risico’s omtrent het omgaan met vertrouwelijke data.
Er zijn verschillende methodes om te zorgen voor een goede data security:
• Antivirussoftware: de meeste bedrijven maken al goed gebruik van antivirussoftware. Soms worden deze alleen niet vaak genoeg geüpdatet.
• Wachtwoordbeveiliging: persoonlijke wachtwoorden waarbij 123456 vaak nog wordt gebruikt, zijn erg kwetsbaar. Een betere wachtwoordbeveiliging kan worden gerealiseerd met behulp van multi-factor-authenticatie of een passwordmanager.
• Encryptie: door middel van encryptie wordt data versleuteld, zodat het niet zomaar kan worden gebruikt of verstuurd.
• Beveiliging mobiele en privé apparaten: bij veel bedrijven wordt hybride werken toegepast. Een probleem van deze afwisseling tussen op kantoor werken en thuis werken, is dat vaak wordt vergeten de beveiliging van privé computers en laptops te updaten. Ook worden er tegenwoordig vaak mobiele apparaten gebruikt om data online te raadplegen. Hier geldt hetzelfde: zorg ervoor dat de beveiliging op deze apparaten up-to-date zijn.
• Printerbeveiliging: niet alleen computers maar ook andere kantoormachines moeten een goede beveiliging hebben. De printers worden vaak over het hoofd gezien, terwijl deze ook veel bedrijfsdata verwerken.

Schakel professionele hulp voor je data security

Je kunt bovenstaande punten uiteraard zelf toepassen in je bedrijf. Als je echter zeker wilt weten dat je data security voldoet aan alle actuele vereisten, kun je het beste een specialist inschakelen.
Specialisten zijn namelijk op de hoogte van alle ontwikkelingen in hun eigen branche en met hun expertise kunnen ze zien wat er eventueel nog ontbreekt aan de huidige situatie bij jouw bedrijf op het gebied van data security.
Wil je meer weten over data security of ben je op zoek naar advies van een specialist? Bekijk dan deze site: https://www.databalance.eu/oplossingen/managed-security-services/